Det har blåst i natt över Skåne. När vi vaknar efter en oljudsfylld gårdagskväll och -natt, har stormen bedarrat. Lite kallt var det allt inomhus och det saknades varmvatten i kranarna. Men det betyder bara att morgonduschen går lite snabbare än vanligt. Displayen på videon står och blinkar, skvallrande om att det varit strömavbrott någon gång vid femdraget på morgonen.
När jag är på väg ut för min vanliga helgdagsmorgonpromenad med hunden finner jag att den hårda vinden har omarrangerat min närmiljö.
Strax utanför byn går landsvägen omedelbart intill öresundsstranden. Vinden har spytt upp tång och sjögräs på vägen vilket förstås ser overkligt ut. Skall man verkligen på stora landsvägen tvingas kryssa mellan tånghögarna? När vi svänger in på vår ordinarie parkeringsplats syns det överallt spår av stormen. På vilket håll man än tittar bryts de normala lodlinjerna av träd som är mer eller mindre horisontala. Små grupper av kanadagäss drar tutande runt och tycks leta efter en skyddad landningsplats. I normala fall övernattar några tusen kanadicker i Lommabukten men ännu har inte så särskilt många anlänt till sitt vinterhotell. Jag gillar gäss och kan aldrig låta bli att titta efter dem. Särskilt kanadagässen tycker jag om. De är ofta lite ljudligare än de andra nordiska arterna. Inte för inte som de kallas för "honkers" på andra sidan pölen. Det finns ingen skönare syn, inte många i alla fall, än en fylking gäss på väg, lågt över ett gråmurrigt skånskt landskap. På promenadstigen ner mot stranden ligger tre stycken stora träd nedblåsta till höger om oss. Rotvältorna pekar mot skyn som några förvuxna råttfällor. Vi följer stigen till vänster men upptäcker att den vägen är spärrad. Den lilla talldunge som förra helgen var ganska tät, är i dag ganska gles. Aeolus har skattat den på kanske vart tionde träd. Bråten är omöjlig, eller i vart fall farlig, att försöka tränga sig igenom så vi traskar istället direkt över gräsmattorna rakt ner till stranden. Havet är förstås fortfarande upprört och saltstänket ryker från bränningarna. Molntäcket är ganska söndertrasat och periodvis lyser solen guldgult på skummande grått hav och på gråbrungröna stränder.
Under hösten har det samlats stora flockar av sothöns i bukten. De finns fortfarande kvar hos oss, men en del har idag funnit för gott att vila sig på land i stället för i det hävande havet. Efter en knapp timmes promenad biter den kalla och fuktiga vinden genom kläderna och vi går tillbaka till bilen för att åka hem. Vi kör en annorlunda väg hem, bara för att se oss omkring lite. Efter ett par kilometers körning på småvägar upptäcker vi att det ligger ett träd tvärs över vägen. Jag går av och känner på det. Men det är alldeles för tungt att flytta för hand. Inte heller finns det plats bredvid för att, med hjälp av bil och bogserlina, dra det från vägbanan. Vi får vända helt enkelt.
När vi efter några minuter kommer ut på stora landsvägen och stannar vid stopptecknet ser vi att Perssons stora gamla lada kanske fått dödsstöten. Taket är helt, men intryckt av vindpressen. Takstolarna måste ha knäckts på insidan. Krafterna på ett så stort tak måste ha varit oerhörda. Vädertjänsten uppgav senare på dagen att vindstyrkan i byarna varit väl över 40 meter per sekund. Fy tusan... När vi lite senare kör till Center Syd i Löddeköpinge för att göra våra inköp, passerar vi vägkorsningen till Furulund. Två stycken gatubelysningsstolpar på den korsande vägen lutar betänkligt åt öster. Ytterligare ett tecken på våldsamheten av nattens storm. Vilket även McDonalds fått känna av. Deras jättelika gula "M" har blåst sönder. Jag hör på bilradion att så mycket som 100 000 människor i sydsverige f.n. torde sakna ström. Då stannar tankeverksamheten upp en aning. Tänk vad vi är sårbara egentligen. Det räcker med en ordentlig stormnatt för att folk skall fara illa. Hur många kan klara sig själv några dagar tills samhället har ställt allt till rätta igen? Jag menar, det kan ju komma värre stormar än den sistlidna. Kan man hålla sitt hus någorlunda varmt? Kan man laga mat? Fixa belysning? Egentligen borde man se till att det alltid finns en viss beredskap. Plus att man vet var någonstans den förvaras och har provat använda den.
Men jag kan inte hjälpa att jag kittlas av en riktig fullfjädrad storm. Vilket jag f.ö. också görs av ett hejdundrande åskväder...
Jag när kanske en längtan att utmana det okända? Eller kanske bara är kaxig...
© Hotten 1999-12-04
|